Obory vzdělání
Připravuje budoucí kuchaře, číšníky a cukráře ve tříletých oborech vzdělání s výučním listem. Maturitu můžete získat absolvováním studijního oboru Gastronomie.
Úspěšným absolventům tříletých oborů nabízíme dvouleté denní nástavbové studium zakončené maturitou.
Přehled a charakteristika oborů vzdělání
- Čtyřletý obor zako nčený maturitní zkouškou
- Nástavbové studium
Tříleté obory vzdělání s výučním listem
Přijímací řízení. Žáci jsou příjímáni na základě výsledků prospěchu na základní škole.
Zakončení studia a dosažené vzdělání. Studium je zakončeno závěrečnou zkouškou, po jejím uspěšném absolvování získá žák střední vzdělání s výučním listem.
Způsob docházky. Pouze denní forma.
Organizace výuky. Teoretická příprava a odborný výcvik se střídají v týdenních cyklech. Teoretické vyučování zajišťuje škola ve svých prostorách v ulici U Krbu 45, Praha 10. Odborný výcvik probíhá na řadě pracovišť po celé Praze – především v restauracích předních pražských hotelů , ale i v jiných stravovacích zařízeních. Vzdělávání je v souladu s platnými předpisy, kromě odborné složky zahrnuje všechny složky vzdělávání v návaznosti na vědomosti a dovednosti získané na základní škole. Po absolvování studia mohou žáci pokračovat v dalším vzdělávání na nástavbovém studiu zakončeném maturitou.
Kuchař (65 -51-H/01 Kuchař-číšník)
Připravuje žáky na práci v gastronomii, která souvisí s výrobou jídel. Žáci se seznamují se surovinami, jejich přípravou a zpracováním. Osvojují si základní i moderní technologické postupy a metody práce ve výrobních střediscích a seznamují se i s pracemi souvisejícími s prodejem pokrmů. Po ukončení školy se mohou uplatnit v různých typech podniků.
Číšník (65-51-H/01 Kuchař-číšník)
Připravuje žáky k výkonu práce související s prodejem jídel a nápojů v různých typech odbytových středisek. Žáci si osvojují základní přístupy i moderní trendy v obsluze hosta. Důraz je kladen na výchovu ke správné komunikaci, ochotě vyhovět přáním různých typů zákazníků. Po absolvování najdou žáci uplatnění v různých typech zařízení poskytujících stravovací služby.
Kuchař - číšník (65 -51-H/01 Kuchař-číšník)
Připravuje žáky na práci v gastronomii, která souvisí s výrobou jídel a s prodejem jídel a nápojů v různých typech odbytových středisek. Žáci se seznamují se surovinami, jejich přípravou a zpracováním. Osvojují si základní i moderní technologické postupy a metody práce ve výrobních i odbytových střediscích.
Po ukončení školy se mohou uplatnit v různých typech podniků. Po absolvování prvního ročníku je možná změna oboru - ŠVP - Kuchař nebo ŠVP Číšník.
Cukrář (29-54-H/01 Cukrář)
Připravuje žáky především pro přípravu cukrářských výrobků. Žáci si osvojují základní postupy i moderní trendy výroby cukrářských produktů v menších i větších cukrářských provozech. V nich také nacházejí uplatnění po absolvování školy. Obory vzdělání jsou určeny absolventům základní školy.
Čtyřletý obor zakončený maturitní zkouškou
Gastronomie PLUS (65-41-L/01 Gastronomie v kombinaci s oborem vzdělání s výučním listem 65-51-H/01 Kuchař - číšník)
Obor Gastronomie má za cíl připravit žáky pro pozice v provozovnách gastronomických služeb (hotelové restaurace, jídelny...) zejména v oblasti odbytu, běžného provozu, marketingu.
Ukončení studia: maturitní zkouška
Dosažené vzdělání: střední vzdělání s maturitou
Způsob docházky: pouze denní
Teoretická výuka probíhá v prostorách školy. Odborný výcvik je organizován především ve střediscích předních pražských hotelů a v restauracích s vyšší úrovní služeb. Absolventi se uplatní především v hotelových restauracích mezinárodních hotelů a ve střediscích s vyšší formou obsluhy. Po složení maturitní zkoušky mohou absolventi tohoto oboru pokračovat ve studiu na vysoké škole, případně v různých formách pomaturitního studia.
Nástavbové studium
Podnikání (64-41-L/51 Podnikání)
Toto studium je určeno absolventům tříletých učebních oborů především z oblasti gastronomie a potravinářství.
Po složení maturitní zkoušky mohou absolventi tohoto oboru pokračovat ve studiu na vysoké škole, případně v různých formách pomaturitního studia.
Aktuální informace ke změnám
Od 1. září 2021 dochází ke měně ŠVP. Nově otevíráme kombinovaný obor Gastronomie PLUS, kde 4letý obor ukončený maturitní zkouškou je kombinovaný s oborem vzdělání s výučním listem 65-51-H/01 Kuchař - číšník.
Současný učební plán - obor Gastronomie
Od 1. 9. 2009 se žáci všech oborů připravují na budoucí povolání podle nových Školních vzdělávacích programů, které jsou v souladu se schválenými Rámcovými vzdělávacími programy pro uvedené obory.
Od 1. září 2018 dochází ke měně ŠVP. V souvislosti s Opatřením č. 3 ministra školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění rámcové vzdělávací programy oborů středního vzdělávání kategorie stupně dosaženého vzdělání H (obor KUCHAŘ, ČÍŠNÍK A CUKRÁŘ) ze dne 22. 6. 2017. Změny učebních plánů odráží požadavek na navýšení počtu hodin Matematiky. Upravené učební plány Kuchař Čí šníkCukrář. Nově připravujeme a od školního roku2019/2020 otevíráme školní vzdělávací program Kuchař - číšník - plán výuky zde.