Týden italské kuchyně
Od 18. do 22.března 2024 jsme pro naše strávníky připravili týden italské kuchyně. Chtěli jsme v našem pestrém jídelníčku udělat ještě další změnu, a to právě cizí kuchyni. Jídla cizích kuchyní zařazujeme do jídelníčku běžně, ale tentokrát jsme se rozhodli jít cestou celotýdenního jídelníčku.
Připravili jsme italské polévky, včetně jednoho předkrmu. Celkem 13 hlavních jídel a 5 salátů jako hlavní jídlo. Nechyběly ani dezerty, které nám vyrobily naše cukrářky, ve formě tiramisu a panna cotty.
Poprvé jsme také vyzkoušeli místo polévky podávat předkrm – Caprese salát. Setkali jsme se s úspěchem, a proto budeme v tomto novém trendu pokračovat.
Jídla byla celý týden bez zahuštění moukou, obsahovala velké množství zeleniny a bylinek. Strava byla lehká, svěží a lehce stravitelná. Tak, jak to Italové mají.
Na naší školní kavárně nezůstali pozadu, a aby bylo vše sladěné, tak krásně prostřeli. Klasické chlebíčky se proměnily v italské bruschetty, chleby s různými pomazánkami a zeleninou.
Jestliže se snažíme o zážitek, musí to být dokonalé. Také prostředí jídelny se změnilo výzdobou v italském stylu. Výdej obědů probíhal za doprovodu italské hudby. Na každého, kdo vešel do jídelny, dýchl kousek Itálie.
Byla to pro nás velká výzva, spousta práce a příprav. Žáky na praxi to moc bavilo, bylo vidět, že to byla pro ně také příjemná změna. Všichni jsme si to užili a strávníkům ve školní jídelně nabídli neobyčejný gastronomický zážitek.
Všem, kteří se na tom alespoň trochu podíleli, patří velký dík.